skriva_man
skriva header
Goethe

Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren

15-11-2015

Te toevallig...

Afgelopen weken kwamen er verdacht veel vragen in mijn praktijk voorbij die met het thema ‘groeien’ te maken hebben. Ik zeg ‘verdacht’ veel omdat dit voor mij in mijn eigen praktijk op dit moment ook een belangrijk thema is.  Het blijven volgen van de juiste koers is een aandachtspunt. Daarnaast denk ik altijd dat mijn werkzaamheden prima in de beschikbare tijd passen, totdat de tijd ineens op is… En zo kan ik er nog wel een paar noemen.

De ene keer los ik het lachend op, de ander keer worstel ik woest naar een oplossing.  Ik ben geneigd mijn eigen zaken op te lossen, vraag niet snel om hulp. Gelukkig krijg ik vaak uit onverwachte hoek hulp. Want soms zijn zaken in je eentje niet op te lossen en heb je een onbevangen blik van buiten nodig.

Afgelopen week ontmoette ik bij toeval een ondernemer die ik enkele jaren geleden op weg heb geholpen met haar bedrijf. Even een moment gepakt om bij te praten, te horen hoe het gaat. En zij was het die me het juiste inzicht gaf voor de ontwikkelingen binnen mijn bedrijf.

Ik vind het frappant dat ik thema’s eerst in mijn eigen praktijk tegenkom en als ik het dan, voor zover mogelijk, onder controle heb, komen mijn klanten met dezelfde vragen. Samen ontleden we dan het probleem. En natuurlijk is het een andere vraag, een ander bedrijf, een andere ondernemer, een andere oplossing. Het begrip is hetzelfde en dat is toch het mooist als je het zelf hebt ervaren.

Ooit vertelde iemand me: "je krijgt de klanten die bij jou horen". Vond ik toen enigszins vreemd. Als je het een aantal keren hebt ervaren, wordt het duidelijk. En nu vertel ik het mijn eigen klanten: "Je krijgt de klanten die bij jou horen". 

Toch leuk, dat ondernemerschap!