skriva_man
skriva header
Pascal

Het hart heeft redenen die de rede niet kent

20-05-2015

Ondernemer (M/V)

Ben jij een mannelijke onderneemster of een vrouwelijke ondernemer? Iedereen beschikt over zowel mannelijke als vrouwelijke energie. De verhouding wisselt nogal eens, laat staan dat er sprake is van een evenwicht.

Als klein meisje was ik een echt jurkjesmeisje, had ik een enorm poppenhuis en natuurlijk vele poppen in alle soorten en maten. De puberteit was ik vooral stoer en sterk en was er geen jurk in mijn kledingkast te vinden. Ergens in de twintig hingen er ineens weer jurkjes en rokjes in mijn kast. En natuurlijk iedere combinatie voorzien van de juiste schoenen, met de juiste hakken. Prachtige schommelingen tussen de vrouwelijke en de mannelijke energie en ook nu blijft het een uitdaging het juiste evenwicht te vinden.

Analyseren, rationeel verstand, logisch denken, aandacht voor uiterlijke zaken, de aandacht naar buiten gericht zijn typisch mannelijke zaken. Vrouwelijke zaken richten zich meer op gevoelsmatige, intuïtieve zaken, op onderlinge verhoudingen en relaties en is meer naar binnen gericht. Mannelijk en vrouwelijk lijken tegengesteld, maar in de basis zijn het krachten die met elkaar samenwerken. Ze hebben elkaar nodig en wanneer de verhouding goed is, is er een dynamisch evenwicht. En vanuit dat evenwicht kun je vlammen!

Helaas is het evenwicht vaak ver te zoeken. Kijk alleen maar naar onze Westerse cultuur, waar het mannelijke, analytische afgelopen jaren duidelijk de boventoon heeft gevoerd. Tegenwoordig zie je steeds meer aandacht voor het vrouwelijke aspect en ik sluit me daar graag bij aan.

Bij ondernemers is het mannelijke aspect vaak sterk aanwezig. Als ondernemer moet je immers actie nemen, je richten op de buitenwereld, zakelijk zijn. Niet teveel dromen, maar vooral doen. Het vrouwelijke aspect wordt nogal eens vergeten. Met aandacht voor relaties, onderlinge verhoudingen, integratie en intuïtie.

Juist als ondernemer is het zaak beide krachten in evenwicht te brengen. Vanuit dit evenwicht werk je met je hoofd én je hart, is er ruimte voor actie en ontspanning en is er een goede verhouding tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. En dat is een prachtig uitgangspunt voor jouw ondernemerschap.