skriva_man
skriva header

Keuze is de vrijheid om dromen om te zetten in realiteit

20-03-2015

Herken je dat als coach?

Zit je keurig in je professionele coachhouding, brengt je klant een onderwerp in dat jou persoonlijk raakt.

Onlangs gaf een klant een lang gekoesterde droom op. Herkenning voor mijzelf, met als gevolg emoties die bij mij naar boven komen. Wat doe je? Stop je ze weg of deel je ze met je klant? Wat is professioneel, wat is integer?

Vanzelfsprekend ben je als coach integer. Je volgt regels, bent eerlijk, bent congruent en vindt het belangrijker te doen wat juist is, dan gelijk te krijgen.  Dat is een basisvoorwaarde om coach te zijn. Net zoals het voor een jurist vanzelfsprekend is dat hij de wet op de juiste manier weet te interpreteren. Logisch! Integriteit van de eerste orde.

Een bevriende coach zei mij jaren geleden al, je krijgt vanzelf de klanten die voor jou van belang zijn, zie het maar als jouw persoonlijke groei…

De ene keer zie ik het lachend tegemoet, maar soms kunnen onderwerpen pittig binnenkomen. En of ik het nu wil of niet, onbewust heb ik al lang signalen en emoties uitgezonden. Dan kun je wel uit alle macht proberen dit niet te laten blijken, maar het onbewuste liegt niet. Wat je ook doet , je bewust bedachte woorden corresponderen niet meer met je onbewust uitgedragen emoties. En dat helpt natuurlijk niet voor je integriteit.

Integriteit van de tweede orde is juist je eigen onbewuste gedachten en behoeften er te laten zijn. Natuurlijk doe je je uiterste best het proces niet te beïnvloeden, maar ja, nobody is perfect. Erken dit en laat het er zijn, juist dát is integriteit!